GIPSY POWER – Releasefest

Karta Otillgänglig

Date/Time
Date(s) - 2019-08-30
Heldag

Location
Dirty Harry Rockbar - Harrys

Categories


Vi är mycket glada att få presentera denna kväll där Gävles powertrio GIPSY POWER firar sin comeback & nytt album hos oss på Dirty Harry Rockbar.

Special guest ELECTRIC FENIX ”One Night Only – A Jimi Hendrix Tribute” (diverse Gävle All-Stars)

Vi återkommer med all info om kvällen längre fram.


Comebackalbum med powertrion Steven Kautzky Anderssons GipsyPower 
GipsyPowers självbetitlade debutalbum beskrevs för dryga 25-år sedan som smått sensationell inom sin relativt smala genre när den släpptes mitten av 90-talet. Såväl lokala som nationella och internationella medier hyllade GipsyPower och skivan fick särskilt stor uppmärksamhet i Japan. Med sitt karakteristiska sound av influenser från den östeuropeiska folkmusiken kombinerat med neoklassisk hårdare rock skapades en spännande hybrid av gitarrbaserad och elektrifierad instrumentalmusik. Gitarristen Steven Kautzky Andersson beskrevs som en ny spännande gitarrhjälte för sitt sökande efter olika musikaliska klanger och uttryck. Kontrakt skrevs med bolag som Universal, Warner och EMI-Toshiba samt Gibson Guitars. Debutskivan nominerades till årets grammis och i samband med GipsyPowers livekonserter delades scenen många gånger av svärdslukare, fakirer och magdansöser.

”När vi spelade inför ett fullsatt Hard Rock Café i STHLM med Janne Schaffer som en av besökarna, var vi nog det mest udda gitarrbaserade instrumentalrockbandet i Sverige. Vi fick göra två extranummer. GipsyPowers musik blandades med olika teatraliska inslag, vilket kändes ganska självklart och naturligt då.”, minns Steven Kautzky Andersson med ett leende på läpparna.

Det blev två instrumentalskivor och därefter valde Steven på grund av problem med sina armar lägga gitarren på hyllan under en närmare tioårsperiod. Efter ett antal resor i Asien och Europa fick han senare idén om att starta Electric Religions, ett vokalbaserat rockband vars texter handlade om Bruce Lee, sista kejsaren, Shaolin munkarna, Konfucius och Terrakottaarmén. Bandet uppmärksammades och turnerade i Kina vid ett flertal tillfällen. Deras resa blev även en dokumentärfilm som senare erhöll första pris vid Macaus Internationella Filmfestival.

”Det kändes naturligt att efter närmare fyra år lägga ner den satsningen. Vi var extremt tacksamma för det vi hade åstadkommit och upplevt tillsammans. Det var ett gott skäl för att ta upp gitarren igen och successivt försöka komma tillbaks med ett mer lustfullt gitarrspel, där allt en gång började, som när jag var 15-år. Nu handlar det om att få spela lite skitigare och själfullare, mer åt Hendrix hållet, och samtidigt fortsätta vara experimentell även om det visuella uttrycket har fått skalats av markant.”, berättar Steven och fortsätter:

”Jag, Mikael Nordmark (basist) och Mats Mally Hoxell (trummis) träffades i våras och hade inte spelat tillsammans med GipsyPower på närmare 25-år. Vi testade några instrumentallåtar och jag ställde sedan frågan: Vad vill ni att vi ska göra nu? Med basist boende i Frankfurt, trummis i Stockholm och jag i Gävle var aldrig något att snacka om. Vi har nu repat på samtliga tre ställen. Det kan låta klichéartat, men det har tidigare aldrig varit mer utmanande och roligare än vad musiken är idag. Det är inte längre enbart gitarrspelet det handlar om även om det är gitarrbaserad musik i grunden. Det viktigaste handlar om att utveckla idéer till hållbara låtar. För de som gillar mer experimentell elektrifierad psykedelia i kombination av en mer progressiv blues- och rockbaserad musik hoppas jag ska hitta schyssta låtar.”, berättar Steven.

GipsyPower har idag som renodlad trio utvecklat soundet med en klaviaturspelare och en sångare på några av låtarna. Live kommer bandet att utgå som en powertrio och bygga på sättningen beroende på tillfälle och efterfrågan.

”Vårt främsta mål idag är att släppa en platta med ett livemässigt och svängigt sound. Sedan vill vi komma ut och spela så mycket vi bara kan. Finns det en efterfrågan släpper vi gärna ett par ytterligare plattor de närmaste åren. Att vårt första gig blir på Gefle Hårdrocksklubb känns extremt kul, det sluter an cirkeln på ett mer personligt sätt.”, avslutar Steven.

GIPSY POWER BESTÅR AV:

Gitarr – Steven Kautzky Andersson
Trummor – Mats Mally Hoxell
Bas – Mikael Nordmark

Tidsplan: I juni går bandet in i Studio Slowbeat tillsammans med producent Jonas Strömberg. Plattan mastras och gör klart i sommar. Första konsert blir på Gefle Hårdrocksklubb i Gävle 30 augusti. Därefter väntar spelningar i Stockholm och in andra delar av landet.